یک سیستم مدیریت محتواست که با هدف ایجاد وبسایت فروشگاهی بهوجود آمده است. با استفاده از این نرمافزار آنلاین میتوانید در زمان کوتاه، فروشگاه اینترنتی خود را راهاندازی کنید و محصولات خود را به فروش برسانید.
پرستاشاپ اولین فروشگاه ساز اینترنتی نیست، اما از قدیمیهای این صنعت است.
در حال حاضر تنوع در بین فروشگاه سازها برای ساخت فروشگاه اینترنتی بسیار زیاد است اما در بین آنها، ووکامرس، پرستاشاپ، مجنتو و اپن کارت از پرطرفدارترینها هستند. پرستاشاپ بعد از ووکامرس، شاپیفای و مجنتو، به عنوان چهارمین فروشگاه ساز محبوب و پراستفادۀ دنیا شناخته میشود.
راستی بد نیست بدانید که PrestaShop با زبان Php و پایگاه داده MySQL طرحریزی و برنامهنویسی شده است.
تاریخچه پرستاشاپ
پرستاشاپ، در سال ۲۰۰۵ به عنوان یک پروژه دانشجویی در دانشکده فنآوری اطلاعات فرانسه آغاز به کار کرد. این نرمافزار، برای اولین بار تنها به دو زبان انگلیسی و فرانسوی در دسترس بود. ۳ ماه پس از راهاندازی پروژه، به ۱۳زبان ترجمه شد.
شرکت پرستاشاپ نیز، در سال ۲۰۰۷ توسط ایگور شلومبرگر و برونو لیوک تاسیس شد.
پرستاشاپ فارسی از چه زمانی شکل گرفت؟
پرستاشاپ در سال ۱۳۹۰ برای اولین بار در ایران، تحت نمایندگی رسمی شروع به کار کرد. در حال حاضر از نسخه ۱.۷.۳ این CMS به بعد کاملا بومی سازی شده است.
ویژگیهای پرستاشاپ چیست؟
قطعاً پرستاشاپ ویژگیهای زیادی دارد که باعث شده تا در دسته پرطرفدارترینها قرار بگیرد؛ ولی ما چند مورد از ویژگیهای آن را در این بخش بررسی میکنیم. فکر میکنم آشنایی با این ویژگیهابه دردتان بخورد و به تصمیمگیریتان کمک کند.
سهولت استفاده
اگر بخواهیم خیلی خلاصه بگوییم، انجام کارهای معمول و پیشافتاده مثل ایجاد کردن محصول، مدیریت سفارشات و موجودی محصولات در پرستاشاپ راحت است. حتی اگر اولین بارتان باشد که از پرستاشاپ استفاده میکنید، یک نسخۀ دمو برایتان آماده شده که همهچیز در آن مرحله به مرحله مشخص است.
دقت کنید که اگر بخواهید فروشگاهتان را توسعه دهید یا ماژولهای مختلف را برای آن طراحی کنید، نیاز به دانش فنی یا استخدام یک توسعهدهنده دارید.
Open Source بودن
وقتی نرمافزاری اُپن سورس یا متنباز است، افراد مختلف میتوانند آن را تغییر دهند یا بهینه و شخصیسازی کنند. برای همین است که پرستاشاپ به عنوان یک نرم افزار اُپن سورس، قابیلت شخصیسازی زیادی دارد!
غیر از این، آدمهای زیادی در جهان هستند که جامعۀ بزرگ پرستاشاپ را تشکیل دادهاند و با نگارش مقالات آموزشی یا توسعه ماژولهای مختلف، به بهبود این نرمافزار کمک میکنند.
مدیریت ارتباط با مشتری (CRM)
با امکاناتی که پرستاشاپ در اختیارتان میگذارد میتوانید ارتباطتان با مشتری ها مدیریت و آنها را به مشتریان وفادار خود تبدیل کنید. مثلاً شما میتوانید:
برای مشتریهایتان، ایمیل خودکار بفرستید و آنها را از وضعیت سفارششان باخبر کنید.
تبلیغات خود را بر اساس گروههای مختلف مشتریان یا محصولات، گروهبندی کنید.
به مشتریها پیامک یا ایمیل بزنید و بگویید هنوز سبد خریدشان بلاتکلیف است و بهتر است این فرصت را از دست ندهند!
بازاریابی
پرستاشاپ به فکر بازاریابی هم بوده و به همین خاطر آیتمهایی برای تنظیمات این بخش قرار داده است. حالا اگر شما میخواهید کمپین تبلیغاتی برای سایت خود برگزار کنید یا پیشنهادات شگفتانگیزی را به مشتریان خود ارائه دهید، میتوانید از گزینههایی مثل تخفیف، ارسال رایگان، پیشنهادات ویژه، ایمیل مارکتینگ، افیلیت مارکتینگ، ارسال هدیه، کوپنهای تخفیفی و بسیاری موارد دیگر استفاده کنید.
سفارشیسازی آسان
یکی دیگر از ویژگی های جذاب و خوب پرستاشاپ ماژول های مختلفی است که آن را ارائه می دهد. از جمله اشتراک فروش خبرنامه که میتوان فقط با یک کلیک فعال کرد. این ماژولها میتوانند به شما کمک کنند تا سایت را متناسب با نیاز خود سفارشی کنید.
پرستاشاپ بیشتر از ۵۰۰۰ ماژول دارد که میتوانید بنا به نیازتان از آن استفاده کنید. فقط دقت کنید که ابتدا نیازسنجی کنید و از نصب ماژولهایی که به دردتان نمیخورند خودداری کنید. چون این کار باعث سردرگمی شما و سنگین شدن سایتتان میشود.
مناسب برای هر نوع محصولی
پرستاشاپ برای هر نوع از کسبوکار قابل استفاده است و محدودیتی از نظر نوع کسبوکار برای آن وجود ندارد. میخواهید چه چیزی بفروشید؟ محصول فیزیکی؟ محصول دانلودی؟ خدمات؟ هیچ مشکلی نیست، پرستاشاپ برای انواع کسبوکار آنلاین قابل استفاده است.
امکانات سئو و بهینهسازی سایت
حتماً میدانید که سئو نقش پررنگی در رتبه گرفتن سایت شما در گوگل و جذب مشتری دارد. امکاناتی که پرستاشاپ برای سئو در اختیارتان میگذارد شاید به اندازۀ وردپرس نباشد، اما هنوز هم خیلی از فروشگاهسازهای دیگر جلوتر است.
مثلاً شما میتوانید عنوان و توضیحات سئو را برای محتواها وارد کنید، URL ها را ویرایش کنید و امکاناتی از این دست.
مهاجرت آسان
امکان مهاجرت از پلتفرمهای فروشگاه ساز دیگر همچون ووکامرس، مجنتو و … به پرستاشاپ وجود دارد. بنابراین با انتخاب پرستاشاپ به بنبست نمیرسید. البته عکس این موضوع هم امکان پذیر است.
حالا بد نیست کمی هم آن سمت قضیه را ببینیم و با معایب پرستاشاپ آشنا شویم!
نقاط ضعف پرستاشاپ چیست؟
چند موردی که در این بخش مطرح میکنیم، ممکن است برای بعضی از شما نکات حیاتی باشد.
مقیاسپذیری محدود
منظور از مقیاسپذیری این است که اگر بخواهید فروشگاهتان را توسعه بدهید، پرستاشاپ تا کجا جوابگو خواهد بود؟
پرستاشاپ، برای فروشگاههای کوچک تا متوسط عالی است ولی اگر بخواهید آن را توسعه دهید و فروشگاه بزرگی داشته باشید، باید به فکر یک سیستم مدیریت محتوای دیگر بیافتید.
هزینه بالای توسعه
یکی از مشکلات رایج در مورد پرستاشاپ مربوط به افزونههای پرستاشاپ است. افزونههای این پلتفرم در مقایسه با پلتفرمهای فروشگاه ساز دیگر تنوع کمتری دارد. علاوه بر این در بسیاری از موارد، افزونههای نصب شده با هم تداخل ایجاد کرده و باعث به وجود آمدن مشکلات فنی میشوند. بنابراین احتمالاً باید هزینه حقوق برنامهنویس جهت رفع مشکلات فنی را هم در نظر بگیرید.
پشتیبانی ضعیف
اگر یادتان باشد، قبلاً اشاره کردیم که پرستاشاپ اجتماع بزرگی از توسعهدهندهها را دارد که آموزشهای مختلفی را تالیف کردهاند یا میتوانند یکدیگر را راهنمایی کنند. اما …
اگر فروشگاهتان مشتریهای زیادی داشته باشد و به مشکل بخورد، نمیتوانید صبر کنید که یک نفر در آن سر دنیا جواب سوالتان را بدهد یا نمیتوانید زمان زیادی را برای جستجو و تحقیق بگذارید، چون همه اینها نارضایتی مشتریها را بهدنبال خواهد داشت.
برای اینکه همیشه سایتتان بهروز باشد و مشکلات زود حل شوند، نیاز به یک پشتیبانی خوب و رسمی دارید. در ایران شرکتهایی هستند که با پرداخت هزینۀ ماهانه یا سالانه این کار را برای شما انجام میدهند.
قالبهای پرستاشاپ
قالبها، ساختارهای از پیش آماده شده هستند که به شما این امکان را میدهند تا بدون نیاز به نوشتن کد، ظاهر و امکانات، فروشگاه اینترنتی خود را شخصیسازی کنید. انتخاب پرستاشاپ به دلیل مزایایی که این سیستم فروشگاه ساز دارد، انتخاب خوبی است اما باید این نکته را در نظر داشته باشید که قالبهای موجود برای پرستاشاپ (مخصوصا قالبهای فارسی) شاید چندان زیاد نباشد.
امنیت پرستاشاپ
یکی از انتقاداتی که در مورد پرستاشاپ مطرح میشود، بحث امنیت است. البته این چالش در بیشتر فروشگاه سازها وجود دارد و با بهروزرسانی مداوم و رعایت یکسری از موارد فنی، تا حد زیادی قابل حل است.
وقتی شما از پرستاشاپ استفاده میکنید، باید این نکته را بدانید که پرستاشاپ تنها جوابگو نیست و باید اقدامات امنیتی زیادی مثل نصب SSL را برای سایت خود انجام دهید.
پرستاشاپ رایگان است؟
معمولاً یکی از نگرانی کاربران، هزینه راهاندازی فروشگاه اینترنتی با پرستاشاپ است. پرستاشاپ برای دانلود و استفاده، کاملاً رایگان است اما رایگان بودن این نرمافزار به این معنی نیست که ساخت یک فروشگاه با استفاده از آن هیچ هزینهای برای شما ندارد. هزینه توسعهدهنده، خرید دامنه، خرید هاست، استفاده از ماژولهای پولی و … برخی از هزینههایی هستند که باید در مسیر ساخت و توسعه یک فروشگاه اینترنتی در نظر داشته باشید. در واقع این نرمافزار رایگان قرار است به شما در ساخت یک فروشگاه اینترنتی کمک کند تا هزینههای شما را کاهش دهد.
راهاندازی فروشگاه با پرستاشاپ به چه کسانی توصیه میشود؟
این فروشگاه ساز در مجموع برای راهاندازی کسبوکارهای کوچک و متوسط که امکان تشکیل تیم فنی در مجموعه خود را ندارند بهترین انتخاب است ولی برای کسبوکارهای بزرگ که یک تیم مستقل فنی را در مجموعه خود جایدادهاند راهحلهای بهتری وجود دارد. اگر میخواهید با هزینهای معقول و نسبتاً کم برای راهاندازی یک فروشگاه اینترنتی و شروع کسبوکار آنلاین اقدام کنید، پرستاشاپ انتخاب ایدهآلی است.
نکته دیگر اینکه اگر هیچ دانشی در زمینه تجارت الکترونیک و راهاندازی کسبوکار آنلاین ندارید توصیه میکنیم از انتخاب پرستاشاپ اجتناب کنید، در این شرایط بهترین انتخاب فروشگاه ساز است.
و در انتها
اگر تا اینجا همراه ما بودید احتمالاً با پرستاشاپ کاملاً آشنا شدهاید و با در نظر گرفتن نیازهای خود میتوانید تصمیم بگیرید که از آن استفاده کنید یا نه.
در مجموع نظر ما این است که اگر آشنایی کافی با ابزارها و راهکارهای تجارت الکترونیک دارید و ارتباطاتی هم در این زمینه دارید، پرستاشاپ میتواند انتخاب خوبی باشد.
اگر دانشی معمولی در زمینه طراحی و توسعه وب دارید، قابلیت شخصی سازی بالا در این پلتفرم، این امکان را در اختیار شما قرار میدهد که در کمترین زمان و با کمترین هزینه یک فروشگاه اینترنتی ایده آل راهاندازی کنید.